Succesvolle en excellente vrouwenprojecten

Helena Imminga-Berends is actief in de International Circle Noord Nederland van de VVAO (vereniging van vrouwen met hogere opleiding).

De Circle organiseert een bijeenkomst over succesvolle en excellente vrouwenprojecten (in ontwikkelingslanden en in eigen regio) op zaterdag 14  april, in Assen. Programma Regio Dag 14 april.

Prof Joy Clancy zal spreken over Gender/ Energy projecten in ontwikkelingslanden. Zie bijvoorbeeld het verhaal van een vrouw in Nepal.

Daarnaast zullen twee spreeksters vertellen over projecten in het noorden: over armoede (Marloes de Bie) en over integratie (Alice Thijs van Jasmijn). Zie verderop voor hun CVs.

Mw Oetra Gopal was van 2010 tot 2018 Wethouder in Hoogezand-Sappemeer en zal de dag voorzitten.

Leden van de VVAO  zijn welkom maar ook vrouwen die belangstelling hebben voor internationale vrouwen samenwerking. De kosten bedragen 15 euros. De voertaal is Nederlands maar dr. Clancy zal haar presentatie in het Engels doen.

Deze bijeenkomst ligt in het verlengde van eerdere activiteiten van de International Circle: de regio dag in 2014 over de V.N. Sustainable Development Goals, een bijeenkomst met de vereniging van vrouwelijke artsen over vrouwenhandel en prostitutie in Groningen, een lezing over arbeidsmarktbeleid en vrouwen (met Prof Dr. Anneke van Doorne), een training voor meer vrouwen in bestuursfuncties, en er si een start gemaakt in Assen voor meer samenwerking met vluchtelingen organisaties. Eerder organiseerde Helena een excursie naar Brussel.

Meer over de voorzitter en de drie spreeksters:

Mw. Oetra Gopal was van 2010 tot 2018 Wethouder GroenLinks in Hoogezand-Sappemeer, met oa de portefeuilles maatschappelijke opvang, emancipatie en ontwikkelingssamenwerking, aanpak huiselijk geweld. Ze is actief in diverse neven functies die bijdragen aan de diversiteit van de samenleving. Ze gelooft in vechten voor je idealen en dat culturele diversiteit belangrijk is om elkaars talenten te versterken.

Dr. Joy Clancy is hoogleraar aan de Universiteit Twente en houdt zich al 30 jaar bezig met de relatie tussen enerzijds energiebehoefte en -gebruik in ontwikkelingslanden en anderzijds met armoede, gezondheid en duurzaamheid, met name van vrouwen. Ze is chemicus en ingenieur, oprichtster van ENERGIA, een internationaal netwerk rond Gender en Duurzame Energie en nauw betrokken bij concrete projecten van de Britse Ontwikkelingssamenwerking (DFID).

Marloes de Bie van Bibit is gericht op dromen in daden om te zetten voor klanten uit de profit en non- profitsector. Ze is betrokken bij projecten die steun geven aan mensen in de bijstand of in armoede leven. Op de Regio Dag zal ze bespreken hoe je mensen in kwetsbare posities (in dit geval armoede) sterker maakt door ze eigen regie te geven, hoe lastig ze dat (weer) kunnen vinden en welke resultaten je daarmee kunt boeken. Dit o.a. aan de hand van de projecten ‘Bijstand op maat’ en van haar Sint Martinus boekje “Hier valt niks te halen’, een crossmediaal project opgezet over 7 mensen in armoede die hun verhaal vertellen vanuit kracht en waardigheid.

Alice Thijs is directeur van  Jasmijn. Jasmijn is een stedelijk multicultureel vrouwencentrum in de stad Groningen waar vrouwen met verschillende achtergronden en culturen elkaar ontmoeten. Jasmijn is gericht op de bewustwording van de maatschappelijke positie van vrouwen door hen te wijzen op het belang van het kunnen en durven kiezen waar het gaat om de inrichting van het leven binnen bestaande mogelijkheden. Alice Thijs zal op de Regio Dag enkele projecten van Jasmijn bespreken met een focus op: Wat doet Jasmijn? Hoe is het ontstaan? Hoe gaat het nu? Welke volgende stappen wil Jasmijn nemen? Wat zijn succes factoren?”

Reacties zijn gesloten.